Blog

9+1 důvod, proč jíst lyofilizované ovoce

Láká vás vyzkoušet lyofilizované ovoce, ale ještě jste se k tomu neodhodlali? Nejste si jistí, jestli se hodí pro děti? Ptáte se, co vám jeho konzumace přinese? Pojďte se s námi podívat na výhody mrazem sušeného ovoce.

Mrazem sušené maliny

Sušení mrazem zachová vitamíny, minerály a vlákninu

Lyofilizované ovoce obsahuje téměř tolik vitamínů a minerálů jako čerstvé ovoce. Při sušení mrazem se totiž odstraní pouze voda – vitamíny, minerály a vláknina zůstávají. Běžné sušené ovoce postrádá hlavně vitamín C, protože ten se při vysokých teplotách ničí. Oproti němu lyofilizované ovoce neztrácí céčko ani jiné vitamíny.

Mrazem sušené ovoce představuje také bohatý zdroj vlákniny, která je důležitá pro správné zažívání. Při lyofilizaci zůstávají zachovány i další nutriční hodnoty ovoce, a proto se jedná o zdravou a výživnou svačinku. Skvěle se hodí do vyváženého jídelníčku dětí i dospělých. A co je nejlepší? Vitamíny a minerály vám doplní po celý rok.

odkaz_clanek_co-je-lyofilizace

Chutná a voní jako čerstvé ovoce

Čerstvé a lyofilizované ovoce mají společnou i další věc – báječnou chuť a vůni. Díky šetrnému sušení mrazem si plody zachovají svou přirozenou chuť, dokonce často působí ještě sladším dojmem. Protože neobsahují téměř žádnou vodu, vynikne sladkokyselá chuť ovoce ještě intenzivněji. A to platí i o vůni.

Když si necháte na jazyku rozplynout plátek mrazem sušené jahody, budete mít pocit, jako byste slaďoučkou jahůdku právě utrhli na zahrádce. Vůně mrazem sušeného manga vás přenese na exotickou dovolenou. A lyofilizované maliny vás přesvědčí, že můžou být ještě malinovější než ty čerstvé. Zní to neuvěřitelně? Jen do prvního ochutnání.

Sušení mrazem se s jinými metodami konzervace ovoce nedá srovnávat. Mražené, vařené nebo sušené ovoce ztrácí svoji svěží chuť a bývá doslazováno. Pouze lyofilizované ovoce nabídne autentickou chuť čerstvých plodů. A přitom není potřeba žádný přidaný cukr ani jiná dochucovadla.

Má skvělou křupavou texturu

Při lyofilizaci se odstraní 95–99 % vody, což ovoci dodá křupavou strukturu. Mrazem sušené ovoce je lehoučké a křehké, naprostý opak gumové konzistence, na kterou jste zvyklí u běžného sušeného ovoce. Zábavné křupání baví i děti, které jinak ovoce odmítají jíst. A s křehoučkými kousky si poradí i ty nejmenší zoubky.

Křupavá struktura může být zpočátku nezvyk, ale brzy se z ní stává návyková záležitost. A pokud si chcete vychutnat přirozenou texturu čerstvých plodů, nechte lyo ovoce rozpustit na jazyku nebo ho na chviličku namočte do vody. Jakmile nasákne vlhkost, obnoví se jeho přirozená struktura.

Dlouho vydrží a snadno se skladuje

Další výhodou mrazem sušeného ovoce je minimální obsah vody. Díky tomu vydrží v uzavřeném obalu téměř věčnost. To oceníte hlavně u ovoce, které se rychle kazí – třeba na malinách se často objeví plíseň hned druhý den. To u těch lyofilizovaných rozhodně nehrozí. Přitom mrazem sušené ovoce ani nemusí do ledničky, skladuje se při pokojové teplotě. Jen je důležité chránit ho před vlhkostí.

Doma můžete lyofilizované ovoce skladovat ve spíži. V práci si udělejte zásobu do šuplíku na dny, kdy nestíháte zajít na jídlo. V přihrádce v autě ho mějte po ruce na doplnění energie, až budete s dětmi pendlovat mezi školou a kroužky.

Lyofilizované ovoce představuje ideální svačinku do školy a práce, na krátké výlety i vícedenní túry. Je lehoučké, a tak se v batohu nepronese. Obzvlášť v létě oceníte, že se ovoce nerozmačká a nezkazí kvůli horku. Už se nemusíte děsit rozmačkaného banánu na dně aktovky ani vyteklých jahod z krabičky.

Mrazem sušený banán

Neobsahuje žádné přidané cukry ani konzervanty

Žádný přidaný cukr, konzervační látky ani éčka. O další důvod navíc, proč jíst sušené ovoce mrazem. Lyofilizované ovoce je 100% přírodní produkt bez aditiv. Jen ovoce zbavené vody. Ostatně nic víc ani není třeba.

Ovoce k lyofilizaci se sklízí perfektně zralé, a tak obsahuje dostatek přírodních cukrů. Není tedy nutné doslazování. Pokud vám ale jde o redukci hmotnosti, měli byste si dát pozor na zkonzumované množství. Například 100 g lyofilizovaných jahod se vyrobí z 1 kg čerstvých plodů. Když spořádáte celý sáček mrazem sušených jahod, dostanete do sebe tolik kalorií jako z kilogramu čerstvých.

Starosti si nemusíte dělat ani o trvanlivost. Díky nízkému obsahu vody se lyofilizované ovoce nekazí, přestože není ošetřené žádnými konzervačními látkami. Neobsahuje siřičitany ani jiná éčka jako běžné sušené ovoce.

Je nabité vitamíny a chutí po celý rok

Už se nemusíte omezovat na pár týdnů v roce, kdy vaše oblíbené ovoce právě dozrává. Klidně si dopřejte nakyslé višně v prosinci, sladké švestky v únoru nebo svěží mandarinky v červenci. A to v nejvyšší kvalitě. Většina druhů ovoce je nám sice dostupná po celý rok, ale rozhodně se nedá říct, že by bylo zralé a chutné. Jahody zralé na sluníčku se zkrátka s těmi ze skleníků nedají srovnat. A to jak v intenzitě chuti, tak v obsahu vitamínů.

Stejně tak se nemusíte spokojit s exotickým ovocem bez chuti a vůně. Aby vydrželo cestu až do našich obchodů, musí se utrhnout nezralé. Dokud se nevydáte do tropických destinací, jen těžko zjistíte, jak opravdu chutná zralé mango nebo ananas. Díky lyofilizaci máte konečně šanci objevit pravou chuť ovoce z celého světa!

Ovoce k lyofilizaci se sklízí přesně ve chvíli, kdy dosáhne plné zralosti. Rychle se zmrazí a následně prochází sušením. Při sušení mrazem přechází voda z pevného hned do plynného skupenství. Tímto způsobem se z ovoce odpaří jen voda, aniž by sušení negativně ovlivnilo jeho chuť, vůni nebo nutriční hodnoty. Lyofilizované ovoce je tak téměř k nerozeznání od toho čerstvého.

Máte ho vždy po ruce i bez loupání a krájení

Kolikrát už jste se přistihli při tom, že jste za den nesnědli ani kousek ovoce, protože jste nenašli čas na jeho přípravu? Kolikrát jste se ráno odbyli jen čistou ovesnou kaší, protože jste nestíhali loupání a krájení ovoce? A to ani není řeč o situacích, kdy po otevření lednice zjistíte, že ovoce došlo nebo se zkazilo.

Někdy je zkrátka život hektický, a tak není divu, že se nestíháte stravovat zdravě. S lyofilizovaným ovocem je to ale o dost jednodušší. Nemusíte ztrácet čas s jeho přípravou, což je obrovská výhoda mrazem sušeného ovoce. Stačí otevřít sáček a rovnou si dopřát přísun vitamínů.

Mrazem sušené kiwi

Zažene chuť na sladké zdravým způsobem

Když vás honí mlsná, pravděpodobně nesáhnete po jablku nebo hrušce. Čerstvé ovoce většinou neukojí chuť na sladké. A tak si spíš dáte čokoládu, sušenku nebo jinou nezdravou dobrotu. Když si ale smlsnete na lyofilizovaném ovoci, nejspíš své chuťové pohárky uspokojíte. Jak je to možné?

Mrazem sušené ovoce nabízí sladší chuť než čerstvé ovoce díky absenci vody. Hravě tak nahradí sladkosti a bonbóny. Vyzkoušeno na dětech! Velkou roli hraje křupavost, která lidské smysly prostě baví. A zásluhu na tom má i uzobávání malých kousků – ať jde o chipsy nebo gumové medvídky, většinou platí, že dokud se nepodíváte na dno sáčku, nejde přestat. 

Mrazem sušené ovoce umí být stejně návykové, ale přece jen je zdravější. Neobsahuje přidaný cukr a díky spoustě vitamínů promění mlsání u televize ve zdravou svačinu. To je další důvod, proč jíst mrazem sušené ovoce. I když jak jsme zmínili výše, nezapomeňte na obsah cukrů, které se v ovoci přirozeně vyskytují.

Náš tip: Ještě pořád vás honí mlsná? Zkuste mrazem sušené ovoce v čokoládě.

Nabízí cenově výhodnou alternativu čerstvého ovoce

Zdráháte se vyzkoušet lyofilizované ovoce, protože se vám zdá drahé? Zaplatit za 100 g i přes 100 Kč se zdá opravdu přehnané. Ale přepočítejte si to na váhu čerstvého ovoce. Se 100 g lyofilizovaných jahod si vlastně kupujete 1 kg čerstvých plodů. A pak už cena rozhodně není přemrštěná. Naopak mimo sezónu můžete nákupem mrazem sušeného ovoce dost ušetřit, a navíc bude stále dokonale zralé a sladké.

Pokud chcete lyofilizované ovoce přimíchat do jogurtu, ovesné kaše nebo smoothie, nepotřebujete ani celé kousky. Pořiďte ovoce v prášku, které vychází cenově ještě výhodněji.

Přispěje k barevnějšímu jídelníčku

Potřebujete ještě další důvod, proč jíst sušené ovoce mrazem? Krásně vypadá! Lyofilizace totiž zachová jeho vzhled a barvu. Žádné scvrklé nahnědlé sušinky. Lyofilizované ovoce září barvami stejně jako jejich čerstvé protějšky. Na pohled vypadá velmi lákavě třeba zelené kiwi, fialové dračí ovoce nebo růžovo-zelené fíky. Nezapomeňte, že jíme i očima. S mrazem sušeným ovocem si užijete barevné snídaně, svačiny nebo dezerty v jakémkoliv ročním období. Jednoduchý způsob, jak zpestřit svůj jídelníček.

Mrazem sušené fíky

A jaké mrazem sušené ovoce vyzkoušet jako první? Vsaďte na plátky lyofilizovaných jahod. Ty naše jsou báječně křupavé, voní sluníčkem a chutnají jako ze zahrádky. Navíc je jen těžko jinde pořídíte levněji.

Co je lyofilizace – jak funguje sušení mrazem

Lyofilizace je unikátní proces sušení mrazem. Na rozdíl od sušení horkým vzduchem si při něm suroviny zachovají přirozenou chuť, vůni i většinu vitamínů. Jak přesně sušení mrazem probíhá a jak se o rozvoj lyofilizace zasloužili američtí astronauti?

Mrazem sušené mango na plátky

Co znamená lyofilizace

Lyofilizace neboli sušení mrazem je šetrná metoda, při níž dochází k odstranění až 99 % vody. Probíhá za nízké teploty a tlaku. Tím je zajištěno, že voda sublimuje – přechází z pevného skupenství (led) přímo do plynného (pára). Díky tomu nedochází ke změnám ve struktuře ani složení.

Lyofilizované potraviny si tak zachovají barvu, chuť i vůni. A co je nejlepší – nepřijdou takřka o žádné vitamíny, minerály nebo vlákninu. Právě to odlišuje lyofilizované ovoce od běžného sušeného ovoce – při sušení horkým vzduchem totiž ovoce ztrácí většinu vitamínů A a C.

Sušení mrazem se ale nepoužívá jen pro konzervaci ovoce a zeleniny. V rámci potravin je možné lyofilizovat také bylinky, houby, sýry, maso nebo zmrzlinu. A potravinami to nekončí. Lyofilizace se využívá mimo jiné ve farmaceutickém průmyslu – už během 2. světové války se tak uchovávala krevní plazma.

O rozvoj lyofilizace se postarala NASA

Než začala NASA vysílat astronauty do vesmíru, musela vyřešit problém, čím se budou v kosmické lodi živit. Jídlo pro astronauty muselo dlouho vydržet, být skladné, lehké a rychlé na přípravu, zároveň doplnit všechny důležité živiny.

NASA testovala několik metod pro konzervaci potravin – dehydrataci, studenou pasterizaci nebo balení dusíkem. Sušení mrazem se ale osvědčilo nejvíce a lyofilizované potraviny se staly klíčovou součástí letů do vesmíru.

V 70. letech si pak metoda našla cestu k běžným spotřebitelům. Nejprve ve formě lyofilizovaných jídel na vícedenní túry, dnes jako skvělá alternativa, jak během celého roku doplnit vitamíny z přírodních zdrojů.

Jak probíhá lyofilizace

Sušení mrazem je náročné na čas – obvykle trvá 8–24 hodin, ale u větších kusů probíhá i několik dní. Proces lyofilizace má tři fáze:

  • zmrazení,
  • primární sušení,
  • sekundární sušení.

Jak probíhá proces lyofilizace krok za krokem

1. Zmrazení

Nejdříve se suroviny zmrazí na teplotu asi -50 °C. Voda obsažená v potravinách se tak přemění na led. Konkrétní postup a rychlost mrazení závisí na dané surovině. Ve všech případech ale musí zůstat voda zmrzlá po celou dobu lyofilizace a ihned sublimovat – měnit se na páru. Pokud by se led přeměnil na kapalnou vodu, změnilo by to složení, tvar a další vlastnosti sušených potravin.

2. Primární sušení

Jakmile jsou suroviny důkladně promrzlé, dochází ke snížení tlaku až na úroveň vakua. Za těchto podmínek se zvyšuje teplota přibližně na 20 °C a dochází k sublimaci – led se mění na páru, která odchází do kondenzátoru. Během primárního sušení dojde k odstranění až 95 % vody.

Aby sušení mrazem probíhalo co nejrychleji, musí mít suroviny co největší plochu a co nejmenší tloušťku. Proto se většina lyofilizovaných plodů krájí na plátky nebo menší kousky.

3. Sekundární sušení (dosušení)

Ve druhé fázi sušení mrazem se odstraňuje zbývající voda. To je složitější a pomalejší proces, protože se jedná o vodu, jejíž molekuly se pevně vážou například na minerály. Odpaří se ještě 1–4 % vody. Lyofilizované suroviny tak celkem přijdou o 95–99 % vody

Stanovit správný stupeň vlhkosti finálního produktu ale není vůbec jednoduché. Příliš vysoká vlhkost by znamenala kratší trvanlivost a gumovou strukturu. Naopak přesušení vede k tomu, že se lyofilizované ovoce snadno láme a drolí. Právě proto si zakládáme na tom, že odebíráme ovoce jen od zkušených výrobců, kteří mají lyofilizaci v malíčku. Díky tomu u nás nakoupíte jen velké kousky mrazem sušeného ovoce, které báječně křupe a dlouho vydrží.

Výhody lyofilizovaného ovoce a zeleniny

  1. Nezměnila se jejich barva, tvar ani struktura.
  2. Zachovaly si většinu vitamínů, minerálů, vlákniny a dalších výživových hodnot.
  3. Chutnají a voní jako čerstvé plody.
  4. Vyrábí se pouze z perfektně zralých plodů.
  5. Jsou lehoučké díky minimálnímu obsahu vody.
  6. Dají se skladovat při pokojové teplotě.
  7. V uzavřeném obalu vydrží dlouhé roky.
  8. Neobsahují přidaný cukr, barviva, siřičitany ani jiné konzervanty.
  9. Můžete je částečně rehydratovat.
  10. Jsou křehké a křupavé.

A výhod lyofilizovaného ovoce bychom našli ještě víc. Třeba to, že dětem opravdu chutná. Je sladké a v puse zábavně křupe, proto si na něm smlsnou i děti, do kterých čerstvé ovoce nemůžete dostat. Hravě nahradí nezdravé sladkosti a bonbóny.

Díky lyofilizaci také konečně poznáte pravou chuť tropického ovoce. Stačí nechat na jazyku rozplynout jeden plátek lyofilizovaného manga nebo ananasu, a rázem se přenesete do exotiky. V českých obchodech totiž jen těžko koupíte zralé plody. Musí sem putovat přes celý svět, a proto se často trhají ještě napůl zelené. Naproti tomu ovoce pro sušení mrazem se sklízí zralé a rovnou prochází lyofilizací.

S tím souvisí i cena lyofilizovaného ovoce. Kvůli náročné výrobě je o něco vyšší, ale v přepočtu na váhu čerstvých plodů až tak draze nevychází. A zvlášť mimo sezónu. Třeba 100 g mrazem sušených jahod se vyrobí z přibližně 1 kg čerstvých plodů. Navíc cena zůstává stejná po celý rok a lyofilizované ovoce si můžete nakoupit do zásoby.

Mrazem sušené jahody na plátky

Jak využít lyofilizované ovoce

  • Jen tak samotné: Sáček s lyofilizovaným ovocem se vejde do každého batůžku i kabelky – do školy, do práce, na výlet i několikadenní túru. Téměř nic neváží, ale dodá vám spoustu energie a vitamínů.
  • Do müsli a granoly: Vylepšete svoje snídaně o křupavé mrazem sušené ovoce. Ráno je každá minuta drahá, a tak určitě oceníte, že nemusíte ovoce loupat ani krájet. Stačí nasypat do misky a můžete se dát do jídla.
  • Do smoothie a milkshaků: Lyofilizovaný prášek promění vodu na zdravé smoothie. Skvěle se hodí také do milkshaků a proteinových drinků, kterým dodá ovocnou chuť a krásnou barvu, přitom 100 % přírodně.
  • Na pečení a ozdobu dezertů: Při přípravě dezertů využijete lyofilizovaný prášek na obarvení a ochucení těst a krémů. Jako ozdoba se vyjímají i plátky nebo drcené kousky ovoce.
  • Do limonád a koktejlů: Už se nikdy nebudete muset vzdát malinové limonády, protože zrovna v obchodě neměli maliny. Lyofilizované ovoce máte dostupné kdykoliv, nezkazí se během pár dní a ani nezabírá místo v lednici.
  • V čokoládě: Lyofilizované ovoce můžete namočit do čokolády a vytvořit alternativu bonboniéry. Ale počkat, to už jsme vlastně udělali za vás! Tak si mrazem sušené ovoce v čokoládě můžete koupit už hotové a rovnou se pustit do mlsání.

Lyofilizované jahody v čokoládě

Věděli jste, že… Sušení mrazem je známé už 1 500 let? Využívali ho Inkové pro skladování brambor na horší časy a v jižní Americe se s ním setkáte dodnes. Brambory se nechají přes noc zmrznout a ráno se z nich vymačká voda. Během dne se suší na slunci. Tento koloběh se několikrát opakuje, až brambory ztratí většinu vody. Mrazem sušené brambory se nazývají chuño a vydrží několik let. Existuje ještě druhý typ mrazem sušených brambor – moraya, u nichž celý proces začíná máčením v ledové vodě.

Nejčastější otázky

Co je lyofilizace?

Lyofilizace je šetrná metoda sušení potravin pomocí zmrazení a následného sušení při nízkém tlaku. Během lyofilizace voda v potravině sublimuje – mění se přímo z pevného skupenství (led) na plyn (pára).

Co je lyofilizované ovoce?

Lyofilizované ovoce je ovoce, které prošlo procesem lyofilizace, tedy sušením mrazem. Z ovoce se za nízké teploty a tlaku odstraní až 99 % vody. O nic ale nepřijde – zachová si chuť, barvu, většinu vitamínů i dalších nutričních hodnot.

Jaký je rozdíl mezi lyofilizovaným ovocem a tradičně sušeným ovocem?

Běžně se ovoce suší horkým vzduchem. To zničí většinu vitamínů A a C, změní strukturu, chuť a barvu ovoce. Sušené ovoce se konzervuje pomocí siřičitanů a většinou se doslazuje. Naproti tomu lyofilizované ovoce si zachová většinu vitamínů, minerálů i dalších nutričních hodnot. Stane se křupavé, ale jinak chutná a voní jako čerstvé plody. Nedoslazuje se a neobsahuje konzervanty, barviva ani jiná éčka.

Je lyofilizované ovoce zdravé?

Ano, lyofilizované ovoce je zdravé. Obsahuje takřka stejné nutriční hodnoty jako čerstvé ovoce, je z něj odstraněna pouze voda. Navíc neobsahuje přidaný cukr, konzervanty, barviva ani jiná éčka.

Jaká je trvanlivost lyofilizovaného ovoce?

Při správném skladování v suchu a temnu je trvanlivost lyofilizovaného ovoce několik let.

Jaké jsou nejoblíbenější druhy lyofilizovaného ovoce?

Mezi nejpopulárnější druhy patří lyofilizované jahody, banány, maliny a mango. Dá se ovšem lyofilizovat veškeré ovoce – od českých druhů jako švestky nebo rybíz, až po tropické plody.

Jak použít lyofilizované potraviny v kuchyni?

Lyofilizované ovoce můžete mlsat jen tak samotné, přidat ho do snídaní, jogurtů, limonád nebo s ním ozdobit dezerty. Lyofilizované prášky jsou 100 % přírodním barvivem a ochucovadlem v jednom, hodí se do smoothies, proteinových drinků nebo dortových krémů. Lyofilizovaná zelenina se dá přidat do salátů, polévek nebo omáček – při namočení do tekutiny se částečně rehydratuje.

Jak chutná lyofilizované ovoce?

Lyofilizované ovoce chutná velmi podobně jako čerstvé. Liší se pouze tím, že má křupavou strukturu. Když si ale necháte kousek rozplynout na jazyku, vrátí se mu i textura, a tak je v chuti téměř k nerozeznání od čerstvého ovoce.

Je možné potraviny lyofilizovat doma?

Lyofilizace vyžaduje spoustu času, energie a lyofilizátor – zařízení, které stojí stovky tisíc až miliony korun. Proto není možné potraviny lyofilizovat doma.

Co je lyofilizátor?

Lyofilizátor je zařízení používané pro lyofilizaci. Umožňuje přesné ovládání teploty a tlaku, aby došlo k přechodu vody z pevného skupenství rovnou do plynného.

Kolik stojí lyofilizátor?

Nejmenší lyofilizátory, které zvládnou zpracovat několik kilogramů potravin, stojí asi 250 tisíc korun. Lyofilizátory pro potravinářskou výrobu vyjdou na několik milionů korun.

Co znamená lyofilizované?

Lyofilizované znamená sušené mrazem. Při lyofilizaci se potraviny nejdříve zmrazí a následně se suší při nízkém tlaku. Během lyofilizace voda v potravině sublimuje – mění se přímo z pevného skupenství (led) na plyn (pára).