9+1 důvod, proč jíst lyofilizované ovoce

Láká vás vyzkoušet lyofilizované ovoce, ale ještě jste se k tomu neodhodlali? Nejste si jistí, jestli se hodí pro děti? Ptáte se, co vám jeho konzumace přinese? Pojďte se s námi podívat na výhody mrazem sušeného ovoce.

Mrazem sušené maliny

Sušení mrazem zachová vitamíny, minerály a vlákninu

Lyofilizované ovoce obsahuje téměř tolik vitamínů a minerálů jako čerstvé ovoce. Při sušení mrazem se totiž odstraní pouze voda – vitamíny, minerály a vláknina zůstávají. Běžné sušené ovoce postrádá hlavně vitamín C, protože ten se při vysokých teplotách ničí. Oproti němu lyofilizované ovoce neztrácí céčko ani jiné vitamíny.

Mrazem sušené ovoce představuje také bohatý zdroj vlákniny, která je důležitá pro správné zažívání. Při lyofilizaci zůstávají zachovány i další nutriční hodnoty ovoce, a proto se jedná o zdravou a výživnou svačinku. Skvěle se hodí do vyváženého jídelníčku dětí i dospělých. A co je nejlepší? Vitamíny a minerály vám doplní po celý rok.

odkaz_clanek_co-je-lyofilizace

Chutná a voní jako čerstvé ovoce

Čerstvé a lyofilizované ovoce mají společnou i další věc – báječnou chuť a vůni. Díky šetrnému sušení mrazem si plody zachovají svou přirozenou chuť, dokonce často působí ještě sladším dojmem. Protože neobsahují téměř žádnou vodu, vynikne sladkokyselá chuť ovoce ještě intenzivněji. A to platí i o vůni.

Když si necháte na jazyku rozplynout plátek mrazem sušené jahody, budete mít pocit, jako byste slaďoučkou jahůdku právě utrhli na zahrádce. Vůně mrazem sušeného manga vás přenese na exotickou dovolenou. A lyofilizované maliny vás přesvědčí, že můžou být ještě malinovější než ty čerstvé. Zní to neuvěřitelně? Jen do prvního ochutnání.

Sušení mrazem se s jinými metodami konzervace ovoce nedá srovnávat. Mražené, vařené nebo sušené ovoce ztrácí svoji svěží chuť a bývá doslazováno. Pouze lyofilizované ovoce nabídne autentickou chuť čerstvých plodů. A přitom není potřeba žádný přidaný cukr ani jiná dochucovadla.

 

Má skvělou křupavou texturu

Při lyofilizaci se odstraní 95–99 % vody, což ovoci dodá křupavou strukturu. Mrazem sušené ovoce je lehoučké a křehké, naprostý opak gumové konzistence, na kterou jste zvyklí u běžného sušeného ovoce. Zábavné křupání baví i děti, které jinak ovoce odmítají jíst. A s křehoučkými kousky si poradí i ty nejmenší zoubky.

Křupavá struktura může být zpočátku nezvyk, ale brzy se z ní stává návyková záležitost. A pokud si chcete vychutnat přirozenou texturu čerstvých plodů, nechte lyo ovoce rozpustit na jazyku nebo ho na chviličku namočte do vody. Jakmile nasákne vlhkost, obnoví se jeho přirozená struktura.

Dlouho vydrží a snadno se skladuje

Další výhodou mrazem sušeného ovoce je minimální obsah vody. Díky tomu vydrží v uzavřeném obalu téměř věčnost. To oceníte hlavně u ovoce, které se rychle kazí – třeba na malinách se často objeví plíseň hned druhý den. To u těch lyofilizovaných rozhodně nehrozí. Přitom mrazem sušené ovoce ani nemusí do ledničky, skladuje se při pokojové teplotě. Jen je důležité chránit ho před vlhkostí.

Doma můžete lyofilizované ovoce skladovat ve spíži. V práci si udělejte zásobu do šuplíku na dny, kdy nestíháte zajít na jídlo. V přihrádce v autě ho mějte po ruce na doplnění energie, až budete s dětmi pendlovat mezi školou a kroužky.

Lyofilizované ovoce představuje ideální svačinku do školy a práce, na krátké výlety i vícedenní túry. Je lehoučké, a tak se v batohu nepronese. Obzvlášť v létě oceníte, že se ovoce nerozmačká a nezkazí kvůli horku. Už se nemusíte děsit rozmačkaného banánu na dně aktovky ani vyteklých jahod z krabičky.

Mrazem sušený banán

Neobsahuje žádné přidané cukry ani konzervanty

Žádný přidaný cukr, konzervační látky ani éčka. O další důvod navíc, proč jíst sušené ovoce mrazem. Lyofilizované ovoce je 100% přírodní produkt bez aditiv. Jen ovoce zbavené vody. Ostatně nic víc ani není třeba.

Ovoce k lyofilizaci se sklízí perfektně zralé, a tak obsahuje dostatek přírodních cukrů. Není tedy nutné doslazování. Pokud vám ale jde o redukci hmotnosti, měli byste si dát pozor na zkonzumované množství. Například 100 g lyofilizovaných jahod se vyrobí z 1 kg čerstvých plodů. Když spořádáte celý sáček mrazem sušených jahod, dostanete do sebe tolik kalorií jako z kilogramu čerstvých.

Starosti si nemusíte dělat ani o trvanlivost. Díky nízkému obsahu vody se lyofilizované ovoce nekazí, přestože není ošetřené žádnými konzervačními látkami. Neobsahuje siřičitany ani jiná éčka jako běžné sušené ovoce.

Je nabité vitamíny a chutí po celý rok

Už se nemusíte omezovat na pár týdnů v roce, kdy vaše oblíbené ovoce právě dozrává. Klidně si dopřejte nakyslé višně v prosinci, sladké švestky v únoru nebo svěží mandarinky v červenci. A to v nejvyšší kvalitě. Většina druhů ovoce je nám sice dostupná po celý rok, ale rozhodně se nedá říct, že by bylo zralé a chutné. Jahody zralé na sluníčku se zkrátka s těmi ze skleníků nedají srovnat. A to jak v intenzitě chuti, tak v obsahu vitamínů.

Stejně tak se nemusíte spokojit s exotickým ovocem bez chuti a vůně. Aby vydrželo cestu až do našich obchodů, musí se utrhnout nezralé. Dokud se nevydáte do tropických destinací, jen těžko zjistíte, jak opravdu chutná zralé mango nebo ananas. Díky lyofilizaci máte konečně šanci objevit pravou chuť ovoce z celého světa!

 

Ovoce k lyofilizaci se sklízí přesně ve chvíli, kdy dosáhne plné zralosti. Rychle se zmrazí a následně prochází sušením. Při sušení mrazem přechází voda z pevného hned do plynného skupenství. Tímto způsobem se z ovoce odpaří jen voda, aniž by sušení negativně ovlivnilo jeho chuť, vůni nebo nutriční hodnoty. Lyofilizované ovoce je tak téměř k nerozeznání od toho čerstvého.

Máte ho vždy po ruce i bez loupání a krájení

Kolikrát už jste se přistihli při tom, že jste za den nesnědli ani kousek ovoce, protože jste nenašli čas na jeho přípravu? Kolikrát jste se ráno odbyli jen čistou ovesnou kaší, protože jste nestíhali loupání a krájení ovoce? A to ani není řeč o situacích, kdy po otevření lednice zjistíte, že ovoce došlo nebo se zkazilo.

Někdy je zkrátka život hektický, a tak není divu, že se nestíháte stravovat zdravě. S lyofilizovaným ovocem je to ale o dost jednodušší. Nemusíte ztrácet čas s jeho přípravou, což je obrovská výhoda mrazem sušeného ovoce. Stačí otevřít sáček a rovnou si dopřát přísun vitamínů.

Mrazem sušené kiwi

Zažene chuť na sladké zdravým způsobem

Když vás honí mlsná, pravděpodobně nesáhnete po jablku nebo hrušce. Čerstvé ovoce většinou neukojí chuť na sladké. A tak si spíš dáte čokoládu, sušenku nebo jinou nezdravou dobrotu. Když si ale smlsnete na lyofilizovaném ovoci, nejspíš své chuťové pohárky uspokojíte. Jak je to možné?

Mrazem sušené ovoce nabízí sladší chuť než čerstvé ovoce díky absenci vody. Hravě tak nahradí sladkosti a bonbóny. Vyzkoušeno na dětech! Velkou roli hraje křupavost, která lidské smysly prostě baví. A zásluhu na tom má i uzobávání malých kousků – ať jde o chipsy nebo gumové medvídky, většinou platí, že dokud se nepodíváte na dno sáčku, nejde přestat. 

Mrazem sušené ovoce umí být stejně návykové, ale přece jen je zdravější. Neobsahuje přidaný cukr a díky spoustě vitamínů promění mlsání u televize ve zdravou svačinu. To je další důvod, proč jíst mrazem sušené ovoce. I když jak jsme zmínili výše, nezapomeňte na obsah cukrů, které se v ovoci přirozeně vyskytují.

jahody_v_cokolade

Náš tip: Ještě pořád vás honí mlsná? Zkuste mrazem sušené ovoce v čokoládě.

Nabízí cenově výhodnou alternativu čerstvého ovoce

Zdráháte se vyzkoušet lyofilizované ovoce, protože se vám zdá drahé? Zaplatit za 100 g i přes 100 Kč se zdá opravdu přehnané. Ale přepočítejte si to na váhu čerstvého ovoce. Se 100 g lyofilizovaných jahod si vlastně kupujete 1 kg čerstvých plodů. A pak už cena rozhodně není přemrštěná. Naopak mimo sezónu můžete nákupem mrazem sušeného ovoce dost ušetřit, a navíc bude stále dokonale zralé a sladké.

Pokud chcete lyofilizované ovoce přimíchat do jogurtu, ovesné kaše nebo smoothie, nepotřebujete ani celé kousky. Pořiďte ovoce v prášku, které vychází cenově ještě výhodněji.

Přispěje k barevnějšímu jídelníčku

Potřebujete ještě další důvod, proč jíst sušené ovoce mrazem? Krásně vypadá! Lyofilizace totiž zachová jeho vzhled a barvu. Žádné scvrklé nahnědlé sušinky. Lyofilizované ovoce září barvami stejně jako jejich čerstvé protějšky. Na pohled vypadá velmi lákavě třeba zelené kiwi, fialové dračí ovoce nebo růžovo-zelené fíky. Nezapomeňte, že jíme i očima. S mrazem sušeným ovocem si užijete barevné snídaně, svačiny nebo dezerty v jakémkoliv ročním období. Jednoduchý způsob, jak zpestřit svůj jídelníček.

Mrazem sušené fíky

A jaké mrazem sušené ovoce vyzkoušet jako první? Vsaďte na plátky lyofilizovaných jahod. Ty naše jsou báječně křupavé, voní sluníčkem a chutnají jako ze zahrádky. Navíc je jen těžko jinde pořídíte levněji.